wie

Wie ben ik: mijn naam is Ria de Jong. In mijn loopbaan is het woord: gaandeweg, kenmerkend voor mijn ontwikkeling: al werkend heb ik geleerd en al lerend heb ik gewerkt.

 

Vanaf 1986 ben ik werkzaam in de GGZ. Na mijn opleiding tot maatschappelijk werker, heb ik de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige gevolgd, waarna ik een aantal jaren als verpleegkundige heb gewerkt binnen de psychiatrie. Daarna heb ik als maatschappelijk werker gewerkt binnen de ouderenpsychiatrie en heb ik mij ondertussen geschoold tot relatie-en gezinstherapeut (ook wel systeemtherapeut genoemd).

Tot 2004 heb ik met ouderen gewerkt en daarna heb ik mij, als relatie-en gezinstherapeut, gespecialiseerd in het werken met jong volwassenen en mensen met eetstoornissen.

Ik heb veel ervaring opgedaan in het werken met (echt)paren en gezinnen, waarbij een van de leden psychische problemen heeft. De psychische problemen kunnen veel effect hebben op de onderlinge  relaties en leiden tot een negatieve spiraal, die de verbetering en verbinding in de weg kan staan.

 

Van collega’s en cliënten hoor ik terug dat mijn manier van werken zich kenmerkt door een rustige, uitnodigende houding waarin mensen zich op hun gemak kunnen voelen en de ruimte krijgen om moeilijke thema’s (met elkaar) door te werken en samen te zoeken naar manieren om de negatieve spiraal te veranderen. Hierbij is EFT, Emotionally Focused Therapy een belangrijk kompas in mijn werk. Hierover meer elders op de website. Ik ben ook getraind in de Gottman Methode en ik maak regelmatig gebruik van oefeningen uit deze relatietherapievorm. Voor meer informatie zie: https://www.gottman.com/about/the-gottman-method/

 

Naast mijn werk als relatie- en gezinstherapeut, ben ik in mijn vrije tijd pottenbakker. Van jongsafaan ben ik al geboeid door ambachtelijk werk en heb ik de behoefte om ook iets met mijn handen te kunnen maken. Het draaien op de draaischijf en het decoreren van mijn werkstukken geeft mij veel voldoening en is mijn manier om zelf goed in balans te blijven. Mijn werk als pottenbakker heeft mijn creativiteit in denken en doen versterkt en werkt daarmee door in mijn therapeutisch vakmanschap.

 

Gaandeweg heb ik mijn kennis, werk- en levenservaring tot een geheel kunnen integreren en vind ik het fijn om dit in te zetten voor de cliënten die aankloppen bij mijn praktijk.

 

Kwalificaties:

 • EFT therapeut, gecertificeerd
 • Gottmantraining level 1, 2 en 3
 • Systeemtherapeut (relatie-en gezinstherapeut) lid NVRG
 • Erkend supervisor NVRG
 • Erkend leertherapeut NVRG
 • Maatschappelijk werker
 • Psychiatrisch verpleegkundige

 

Registraties en lidmaatschappen:

 • BIG registratie: 19016412030
 • NVRG (Nederlandse vereniging voor Relatie en Gezinstherapie) Lid/opleider (leertherapeut en supervisor)
 • NVPA (Nederlands verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen). Licentienummer: 103077
 • RBCZ: (register beroepsbeoefenaren complementaire zorg). Licentiecode: 204975R
 • EFT Nederland.

AGB-code zorgverlener: 90115660

AGB code praktijk: 90092228

KvK 60295198

BTW identificatienummer (btw-id): NL001921248B61

Stichting EFT Nederland