Roze bril

Op mijn neus heb ik een bril, waarvan de achterzijde roze is. Dat wil echter niet zeggen dat ik door een roze bril naar het leven kijk. Al wordt er weleens van mij gezegd dat ik het leven met een bepaalde lichtheid kan beschouwen. Maar daar had ik die bril niet voor nodig!

Een bril heeft als bedoeling om scherper te kunnen zien. Met name als ik naar de film ga is ie onmisbaar.  De laatste jaren merk ik, dat ik naast mijn eigen bril ook symbolisch door een andere bril kijk, namelijk de “EFT bril”. Vanuit die bril ben ik opmerkzamer geworden voor het zogenaamde hechtingsperspectief. Bij het zien van een film zie ik opeens allerlei thema’s langskomen die ik kan verbinden met aspecten van mijn werk als relatietherapeut.

Bij veel films draait het namelijk vaak om de liefde, om gezien worden, maar net zo vaak over elkaar kwijt raken en gebroken harten, onbegrip en gemiste kansen. Doorspekt met veel emoties.

Wanneer ik naar die films kijk vanuit een “EFT bril”, dan zie ik hechtingskwetsures en hechtingstrauma’s langskomen, maar ook de scharniermomenten waarin, in een split second, iets kan veranderen, als de hechtingbehoeftes vervuld worden en de partners elkaar weer met nieuwe ogen kunnen bekijken.

Nu zal je denken: “ is dat niet stomvervelend om tijdens een avondje uit ook nog met werk bezig te zijn?” Dat is het voor mij niet. Want het blijft voor mij, net als bij veel anderen, toch elke keer weer boeiend om te kijken naar het liefdesleven van mensen op het witte doek. En vooral omdat die fragmenten die mij raken in de film, juist die momenten zijn, die er in de EFT echt toe doen. En dat levert dan weer leuke gesprekken op in de nazit van de film.

En ik zal het sterker vertellen: ik ben van plan om op deze plek door middel van mijn weblog regelmatig met je te delen over mijn bevindingen bij de film. En als je wilt, kun je daarop reageren. Of schrijven waarin jij geraakt werd in een film of boek of serie. Dat geeft vast weer een ander perspectief wat de moeite waard is om nader te bekijken. We kunnen per slot van rekening regelmatig eens een andere bril opzetten en dan kijken wat er te zien is! 

 

Reacties

Hallo Ria, mooie website, ik hoop dat je veel kunt helpen om mensen weer hun balansgevoel te vinden. ik keek gisteren naar de mooie film "The magic of belle isle", ook hier spelen relaties, teleurstellingen en drempels maar ook humor, hoop, en vertrouwen.
Hartelijke groeten!
Heleen/Marul

Inspirerende verhalen en mooi om stil te staan bij waar we zo naar verlangen en tegelijkertijd bang voor zijn: intimiteit. Succes in je werk!

Reactie toevoegen

Plain text

Weblogs

19 maart 2020

Mensen die bij mij komen voor therapie kunnen dit gedicht herkennen. Het is een van mijn lievelingsgedichten geschreven door Willem Wilmink

 

Hoe weet je de weg

 

Hoe weet je de weg op zee... lees verder

18 januari 2020

 

 

 

In de komende tijd ben ik van plan regelmatig... lees verder

11 juli 2017

 

 

In de film “The sense of an ending” stelt de hoofdpersoon Tony Webster zich de vraag: "hoe vaak vertellen we ons levensverhaal, door... lees verder

17 augustus 2016

 

Het... lees verder

7 februari 2016

 

 

Kan ik bij jou zijn wie ik ben?

Deze vraag kwam bij mij op bij het zien van de film the Danish Girl. Het is een... lees verder

3 mei 2015

 

 

Uitvliegen.

 

Mijn blogs gaan over films die ik heb gezien, bekeken vanuit mijn “EFT bril”. Vanuit dit perspectief is mijn... lees verder

18 januari 2015

 

 

 

Dichtbij komen

Coming Home is een prachtige film van de regisseur Zhang Yimou over een dramatisch verhaal van docent Feng, haar... lees verder

27 augustus 2014

 

Gastblog van Judith de Graaf

 

Boyhood: echt opgroeien met ouders die goed genoeg zijn.

 

De film Boyhood door regisseur... lees verder

25 augustus 2014

 

 

Niet van wijken weten!

 

Vorige week zag ik de film Una via a Palermo.  Twee auto’s rijden elkaar klem in een nauw straatje van... lees verder

22 juni 2014

 

 

Dromedaristochten beginnen of eindigen niet, ze veranderen alleen van vorm. 

De film  Tracks gaat over een waar gebeurd verhaal. Een... lees verder

10 juni 2014

Op mijn neus heb ik een bril, waarvan de achterzijde roze is. Dat wil echter niet zeggen dat ik door een roze bril naar het leven kijk. Al wordt er weleens van mij gezegd dat ik het leven met een bepaalde lichtheid kan beschouwen. Maar daar had ik die bril niet voor nodig!

Een bril heeft als bedoeling om scherper te kunnen zien. Met name... lees verder